PDA

Επιστροφή στο Forum : Νυχτερινό Ρεύμα

spastalakis
24-11-10, 00:04
Επειδή με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα τελευταία και πιθανότατα να έχει απασχολήσει και κάποιους απο εσάς ελέω όικονομικής κρίσης....

Οι χρεώσεις για το νυχτερινό ρεύμα φαίνονται πραγματικά συμφέρουσες. Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν τον χειμώνα ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση το μεσημέρι και το βράδυ (Air Condition, αερόθερμο, καλοριφέρ λαδιού κ.α.) αλλα φυσικά και συσκευές που καίνε όλο το 24ωρο ρεύμα όπως ψυγεία, καταψύκτες κτλ μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα. τόσο απο τις χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες που ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο, όσο και απο το γεγονός πως τις ώρες αυτές χρησιμοποιείται διαφορετικός μετρητής.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να 'πέσουμε' και κλίμακα στο κανονικό τιμολόγιο, π.χ. να πέσουμε στην φτηνή κλίμακα 0-800 kWh

(π.χ. εάν πρίν το νυχτερινό είχαμε συνολική κατανάλωση 1200 kWh το τετράμηνο, πληρώναμε 800 φτηνές και 400 ακριβές κιλοβατόρες. Εάν υποθέσουμε πως απο τις 1200 kWh οι 500 εχουν καταναλωθεί σε ωράριο νυχτερινού τιμολογίου, τότε θα πληρώσουμε 700 'φθηνές ημερήσιες΄κιλοβατόρες και 500 'πάμφθηνες νυχτερινές' κιλοβατόρες)

Το πρόβλημα μου είναι το εξής.

Μένω σε παλιά πολυκατοικία όπου δέν υπάρχει περασμένο ένα καλώδιο 1,5mm μεταξύ του ρολογιού και του ηλεκτρικού πίνακα του διαμερίσματος, το οποίο ζητάει η ΔΕΗ ως προυπόθεση για νυκτερινό ρεύμα. (Μαζί με πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου για την υπάρχουσα εγκατάσταση)

Πήγα σε ηλεκτρολόγο και μου είπε πως είναι πρακτικά αδύνατο να περαστεί το συγκεκριμένο καλώδιο σε τέτοια απόσταση σε μια παλιά εγκατάσταση και πως μόνο με μέσον στην ΔΕΗ μπορεί κάποιος να πάρει νυχτερινό. ΔΕΝ μπορούσε να το αναλάβει.

Μου ανέφερε δέ πως το συγκεκριμένο καλώδιο είναι πρακτικά ένας ουδέτερος που ενεργοποιείται τις ώρες νυκτερινού τιμολογίου και χρησιμοποιείται απλά για να ανάψει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα!! (το οποίο λαμπάκι συνδέεται και σε κάποια σταθερή φάση στον πίνακα)

Καταλαβαίνω την δυσκολία του θέματος αν και μου φαίνεται λίγο κουλή αυτή η προυπόθεση απο πλευράς ΔΕΗ, αν όντως το συγκεκριμένο καλώδιο χρησιμοποιείται μόνο για αυτή την χαζή δουλειά! Στο κάτω κάτω ξέρω ποιές ώρες ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο και δέν χρειάζεται να βλέπω πότε θα ανάψει το λαμπάκι στον πίνακα!

Ξέρει κανείς εαν :

α) Ισχύει ότι το συγκεκριμένο καλώδιο είναι μόνο για να ανάβει ενδεικτική λυχνία

β) Εαν όντως ισχύει το παραπάνω άρα πρακτικά το συγκεκριμένο καλώδιο είναι άχρηστο, θα μπορούσα να βάλω μόνος μου (η με την βοήθεια ηλεκτρολόγου) ένα ΄τυφλό΄μπλέ 1,5mm καλώδιο που ναι μεν απο την μία πλευρά θα φτάνει στο ρολόι της ΔΕΗ, αλλα απο την άλλη π.χ. θα καταλήγει σε ένα διπλανό κλειδωμένο δωμάτιο καυστήρα χωρίς να συνδεθεί κάπου συγκεκριμένα? Η μήπως ελέγχει η ΔΕΗ και τον πίνακα στο δωμάτιο για να δεί οτι το καλώδιο φτάνει μέχρι εκεί ?

Κάθε βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ευπρόσδεκτη...

bbchris
24-11-10, 00:39
Έχω σύνδεση νυχτερινού ρεύματος σε παλιά πολυκατοικία.

Αν ψάχνεις την μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, εγώ 14 χρόνια δεν την είδα ποτέ. Πληρώνω σε δυάρι τα ίδια που πληρώνονται σε μονοκατοικία που έχει ηλεΧτρικό δίκτυο σχεδιαΖμένο/κατασκεΒαΖμένο σωστά, χωρίς νυχτερινό ρεύμα.

Εξηγούμαι:
Για να εφαρμοστεί σε παλιά πολυκατοικία, πρέπει ν' ανακαινιστεί αναλόγως και η ηλεΧτρική σύνδεσις.
ΑΦτό σημαίνει:
Απλά αλλάζεις καλώδια και πίνακα [ στα 2010 έπρεπε να είχαν αλλαχτεί εδώ και 15 χρόνια λόγω νομοθεσίας]. Μπορεί να πετύχει, μπορεί όχι, ανάλογα το πόσο σωστός είναι ο ηλεΧτρολόγος
Αλλάζεις και τις συνδέσεις [τα "φυσοκάλαμα" και όλα τα κουτιά], οπότε σκάβεις και τα κάνεις όλα απ' την αρχή. Πολλά χρήματα. Μόνο αν ενταχτεί σε πλήρη ανακαίνιση διαμερίΖματος. Μιλάμε πάντα για ιδιοκτητο διαμέριΖμα.

Δεν ξέρω αν και πόσο σε βοηθάω αλλά εδώ είμαστε για περισσότερες πληροφορίες. :D

marinalt
24-11-10, 00:40
Το καλώδιο αυτό πράγματι καταλήγει σε ασφάλεια στον πίνακα οπου ανάβει λυχνεία όταν ενεργοποιήται το νυχτερινό τιμολόγιο. Αυτό θα το περάσει ηλεκτρολόγος (από αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και όχι αυτούς που βαριούνται) από τον πίνακα σου μέχρι το ρολόι σου (στο υπόγειο ή στην είσοδο την πολυκατοικίας ή στην πυλωτή). Στον πίνακα θα προστεθεί μία ασφάλεια και ένας διακόπτης. Αρα θέλεις 2 θέσεις ελέυθερες στον πίνακα. Αν δεν υπάρχουν δυστηχώς αλλάζεις πίνακα (σκαψίματα). Εναλακτικά ίσως μπορεί να προσθέσει εξωτερικό υποπίνακα. Το καλώδιο αυτό πιθανόν θα περαστεί εξωτερικά στους τοίχους, οπότε θα φαίνεται (μπορείς να βάλεις κανάλι και να 'κρυφτεί'). Από το ρολόι μέχρι τον πίνακα ενδεχομένως να υπάρχει θέμα στην διαδρομή. Κοίτα για φωταγωγό, πρόσοψη κτηρίου ή πίσω όψη.
Μόλις περάστεί το καλώδιο, σου φτιάχνει πιστοποιητικό και το καταθέτεις. Ενδεικτικά το πιστοποιητικό στοχίζει από 50 εώς 200 ευρώ (όπου βρούνε σε κοπανάνε).Αφού γίνουν αυτά, έρχεται η ΔΕΗ (στην οποία έχεις κάνει αίτηση για νυχτερινό, νομίζω πληρώνεις και κάτι τις) και τοποθετεί εξτρά ρολόι νυχτερινού στο σημείο που υπάρχουν τα υπόλοιπα ρολόγια στην οικοδομή και τραβάει και εξτρά καλώδιο από την κολώνα (ή το πεζοδρόμιο) προς το καινούργιο ρολόι.
Η όλη διαδικασία αξίζει αρκετά, ειδικά για νοικοκυριά με πολλές καταναλώσεις. Αν βάζεις ένα πλυντήριο την βδομάδα γιατι μένεις μόνος, έχεις ηλιακό και θέρμανση καλοριφέρ μάλλον δέν αξίζει. Εγώ το έκανα πέρυσι και έκανα και μια προσάυξηση στην παροχή αλλά: βάζω 1 πλυντήριο με 2 την μέρα (χρονοδιακόπτες), έχω θερμοπομπούς με χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούνται μόνο τις ώρες του νυχτερινού και το καλοκαίρι παίζω αιρκοντίσιον τις ίδιες ώρες

spastalakis
24-11-10, 00:47
Το καλώδιο αυτό πράγματι καταλήγει σε ασφάλεια στον πίνακα οπου ανάβει λυχνεία όταν ενεργοποιήται το νυχτερινό τιμολόγιο. Αυτό θα το περάσει ηλεκτρολόγος (από αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και όχι αυτούς που βαριούνται) από τον πίνακα σου μέχρι το ρολόι σου (στο υπόγειο ή στην είσοδο την πολυκατοικίας ή στην πυλωτή). Στον πίνακα θα προστεθεί μία ασφάλεια και ένας διακόπτης. Αρα θέλεις 2 θέσεις ελέυθερες στον πίνακα. Αν δεν υπάρχουν δυστηχώς αλλάζεις πίνακα (σκαψίματα). Εναλακτικά ίσως μπορεί να προσθέσει εξωτερικό υποπίνακα. Το καλώδιο αυτό πιθανόν θα περαστεί εξωτερικά στους τοίχους, οπότε θα φαίνεται (μπορείς να βάλεις κανάλι και να 'κρυφτεί'). Από το ρολόι μέχρι τον πίνακα ενδεχομένως να υπάρχει θέμα στην διαδρομή. Κοίτα για φωταγωγό, πρόσοψη κτηρίου ή πίσω όψη.
Μόλις περάστεί το καλώδιο, σου φτιάχνει πιστοποιητικό και το καταθέτεις. Ενδεικτικά το πιστοποιητικό στοχίζει από 50 εώς 200 ευρώ (όπου βρούνε σε κοπανάνε).Αφού γίνουν αυτά, έρχεται η ΔΕΗ (στην οποία έχεις κάνει αίτηση για νυχτερινό, νομίζω πληρώνεις και κάτι τις) και τοποθετεί εξτρά ρολόι νυχτερινού στο σημείο που υπάρχουν τα υπόλοιπα ρολόγια στην οικοδομή και τραβάει και εξτρά καλώδιο από την κολώνα (ή το πεζοδρόμιο) προς το καινούργιο ρολόι.
Η όλη διαδικασία αξίζει αρκετά, ειδικά για νοικοκυριά με πολλές καταναλώσεις. Αν βάζεις ένα πλυντήριο την βδομάδα γιατι μένεις μόνος, έχεις ηλιακό και θέρμανση καλοριφέρ μάλλον δέν αξίζει. Εγώ το έκανα πέρυσι και έκανα και μια προσάυξηση στην παροχή αλλά: βάζω 1 πλυντήριο με 2 την μέρα (χρονοδιακόπτες), έχω θερμοπομπούς με χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούνται μόνο τις ώρες του νυχτερινού και το καλοκαίρι παίζω αιρκοντίσιον τις ίδιες ώρες

Marinalt, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Μενω με ενοίκιο και δέν ξέρω πόσο καιρό θα μείνω στην ίδια πολυκατοικία. Αυτό που λές (με πέρασμα απο φωταγωγό και εξωτερικό καναλάκι) σίγουρα γίνεται αλλα το κόστος θα είναι μεγάλο και δέν αξίζει τον κόπο για μια ενδεικτική λυχνία! Γαμώτο!!

Δέν υπάρχει τρόπος να το αποφύγω ή να ξεγελάσω με κάποιον τρόπο την ΔΕΗ βάζωντας τυφλό καλώδιο ;

spastalakis
24-11-10, 00:53
Έχω σύνδεση νυχτερινού ρεύματος σε παλιά πολυκατοικία.

Αν ψάχνεις την μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, εγώ 14 χρόνια δεν την είδα ποτέ. Πληρώνω σε δυάρι τα ίδια που πληρώνονται σε μονοκατοικία που έχει ηλεΧτρικό δίκτυο σχεδιαΖμένο/κατασκεΒαΖμένο σωστά, χωρίς νυχτερινό ρεύμα.

Εξηγούμαι:
Για να εφαρμοστεί σε παλιά πολυκατοικία, πρέπει ν' ανακαινιστεί αναλόγως και η ηλεΧτρική σύνδεσις.
ΑΦτό σημαίνει:
Απλά αλλάζεις καλώδια και πίνακα [ στα 2010 έπρεπε να είχαν αλλαχτεί εδώ και 15 χρόνια λόγω νομοθεσίας]. Μπορεί να πετύχει, μπορεί όχι, ανάλογα το πόσο σωστός είναι ο ηλεΧτρολόγος
Αλλάζεις και τις συνδέσεις [τα "φυσοκάλαμα" και όλα τα κουτιά], οπότε σκάβεις και τα κάνεις όλα απ' την αρχή. Πολλά χρήματα. Μόνο αν ενταχτεί σε πλήρη ανακαίνιση διαμερίΖματος. Μιλάμε πάντα για ιδιοκτητο διαμέριΖμα.

Δεν ξέρω αν και πόσο σε βοηθάω αλλά εδώ είμαστε για περισσότερες πληροφορίες. :D

Chris, δέν σε πολυκαταλαβαίνω. Να υποθέσω πως μιλάς για απώλειες / διαρροές ρεύματος λόγω παλιάς εγκατάστασης ;

Πάντως μιας και είμαι με ενοίκιο αυτό που αναφέρεις είναι ανέφικτο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, με απώλειες και νυκτερινό ρεύμα θα πληρώνω πολύ λιγότερα απ' ότι με απώλειες και κανονικό ρεύμα. Δέν καταλαβαίνω γιατι εσύ δέν έχεις δεί μείωση. Μήπως δέν χρησιμοποιείς συσκευές στις ώρες του νυκτερινού τιμολογίου ;

Record
24-11-10, 00:54
Όταν έχεις νυχτερινό πληρώνεις και έξτρα πάγιο, το ξέρεις ?? Δεν είναι τεράστιο, αλλά αν η κατανάλωση τη νύχτα είναι μικρή, δεν συμφερει.

spastalakis
24-11-10, 00:59
Όταν έχεις νυχτερινό πληρώνεις και έξτρα πάγιο, το ξέρεις ?? Δεν είναι τεράστιο, αλλά αν η κατανάλωση τη νύχτα είναι μικρή, δεν συμφερει.

Το πάγιο απ' ότι είδα είναι 3,98 € το τετράμηνο ή περίπου 2 ΕΥΡΩ ανα διμηνιαίο λογαριασμό.

Τρίχες σκάλπ μπροστα στο όφελος που υπολογίζω να έχω!

marinalt
24-11-10, 01:03
Σε ενοίκιο, μήν κάνεις τίποτα. Ξέχνα το και άνοιξε μια Kaizer

spastalakis
24-11-10, 01:07
Σε ενοίκιο, μήν κάνεις τίποτα. Ξέχνα το και άνοιξε μια Kaizer

Μωρέ την ανοίγω και σε κερνάω κιόλας.

Αλλα το έχω βάλει πείσμα να το κάνω αν τα έξοδα μου (καλώδιο, πιστοποιητικο, έξοδα ΔΕΗ) είναι μέχρι 100 €. Που πιστεύω να είναι εφικτό.

Απ' ότι έριξα μια ματιά έχουν βάλει και άλλοι 2 νυκτερινό ρεύμα στην ίδια πολυκατοικία (έχουν ρολόγια με 2 μετρητές απο τα οποία φεύγουν χύμα καλωδιάκια) άρα γίνεται...

spastalakis
24-11-10, 01:26
Τμηματικό ωράριο
- 2.00-8.00 και 15.30-17.30 για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου και
- 23.00-7.00 για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

15:30 - 17:30 είναι μια καλή ώρα για θερμοσίφωνα για μπανάκι μετά την δουλειά. Όπως επίσης και για άναμμα καλοριφέρ λαδιού για να σπάσει το κρύο. Καλύπτει επίσης φωτισμό και ψυγείο / καταψύκτη

2:00 - 8:00 είναι μια χαρά ώρα για θέρμανση (καλοριφέρ λαδιού με θερμοστάτη που είναι η οικονομικότερη επιλογή για θέρμανση με ρεύμα) κάθώς και για πλύσιμο ρούχων / πιάτων σε πλυντήρια με χρονοδιακόπτη.

marinalt
24-11-10, 01:40
Μωρέ την ανοίγω και σε κερνάω κιόλας.

Αλλα το έχω βάλει πείσμα να το κάνω αν τα έξοδα μου (καλώδιο, πιστοποιητικο, έξοδα ΔΕΗ) είναι μέχρι 100 ?. Που πιστεύω να είναι εφικτό.

Απ' ότι έριξα μια ματιά έχουν βάλει και άλλοι 2 νυκτερινό ρεύμα στην ίδια πολυκατοικία (έχουν ρολόγια με 2 μετρητές απο τα οποία φεύγουν χύμα καλωδιάκια) άρα γίνεται...

Τα έξοδα θα σου βγούνε πολλαπλάσια από 100. Ρώτα καλύτερα αυτούς που έχουν ήδη βάλει στην πολυκατοικία σου πόσο τους πήγε και τί χρειάστηκε (αλλαγή καλωδίων, πίνακα κτλ). Κανένας ηλεκτρολόγος όμως δεν πρόκειται να υπογράψει σχέδιο οτι πληρεί η εγκατάσταση τις προυποθέσεις αν έχει παλιά καλώδια άλλων προδιαγραφών και οι ασφαλειοδιακόπτες του πίνακα είναι αρχαιολογίες. Επίσης τα καλωδια που φέυγουν χύμα ενδέχεται να είναι η γείωση και όχι ντεμέκ καλώδια νυχτερινού

spastalakis
24-11-10, 01:49
Τα έξοδα θα σου βγούνε πολλαπλάσια από 100. Ρώτα καλύτερα αυτούς που έχουν ήδη βάλει στην πολυκατοικία σου πόσο τους πήγε και τί χρειάστηκε (αλλαγή καλωδίων, πίνακα κτλ). Κανένας ηλεκτρολόγος όμως δεν πρόκειται να υπογράψει σχέδιο οτι πληρεί η εγκατάσταση τις προυποθέσεις αν έχει παλιά καλώδια άλλων προδιαγραφών και οι ασφαλειοδιακόπτες του πίνακα είναι αρχαιολογίες. Επίσης τα καλωδια που φέυγουν χύμα ενδέχεται να είναι η γείωση και όχι ντεμέκ καλώδια νυχτερινού

Η πολυκατοικία είναι του 1976.

Ο πίνακας είναι σύγχρονος (με νέου τύπου ασφάλειες, ρελέ κλπ). Υπάρχει και χώρος για να μπεί έχτρα φωτάκι ή/και ασφάλεια επιπλέον.

Απο το ρολόι μου της ΔΕΗ φεύγουν δύο καλώδια, άρα δέν υπάρχει γείωση

πρόσεξα πως απο τα δύο υπάρχοντα ρολόγια νυχτερινού ρεύματος άλλων ενοίκων, πέρα απο τα δύο χοντρά καλώδια (λογικά φάση-ουδλετερος) απο το ένα φεύγει μόνο ενα μπλέ χύμα λεπτό καλώδιο, ενώ απο το 2ο ρολόι φεύγει και ένα μπλε λεπτό καλώδιο και ένα πιο χοντρό κίτρινο (γείωση? φαίνεται να προστέθηκε εκ των υστέρων)

Τώρα μπερδεύτηκα πιο πολύ. Χρειάζεται και γείωση για να σου βάλει η ΔΕΗ νυχτερινό; Και αν ναι, τότε γιατί μόνο στο 1 απο τα δύο ρολογια έχει μπει γείωση ??

marinalt
24-11-10, 02:11
θα φέρεις έναν ηλεκτρολόγο να σου κάνει προσφορά. Για πιστοποιητικό και ότι εγκατάσταση νυχτερινού. Τα κάτω, τα ρολόγια της ΔΕΗ μην τα πολυκοιτάς γιατί εκεί ανακατέυεται η ίδια και όχι ο ηλεκτρολόγος. Πιθανώς το ένα κουτί νυχτ. είναι το πρώτο που μπήκε και σε αυτό έσκασε η φάση από τον δρόμο. Στα υπόλοιπα / επόμενα περνάει μόνο η επιστροφή (ή κάτι αντίστοιχο συμβαίνει). Φέρε ηλεκτρολόγο και θα στα εξηγήσει. Δεν θα σου πάρει τίποτα γιατί θα έρθει για να σου δώσει προσφορά. Και ρίξε και μιαερώτηση στην ΔΕΗ.

cbr929
24-11-10, 03:20
Η σοβαρη διαφορα στο νυχτερινο δεν ειναι μονο η χαμηλοτερη τιμη της Κιλοβατωρας αλλα και το οτι στο νυχτερινο ωραριο οσες κιλοβατωρες και να καταναλωσεις στο τετραμηνο η τιμη της μοναδος παραμενη η ιδια κατι που δεν συμβαινει στο κανονικο ωραριο και εχει πολυ μεγαλη σημασια. Με λιγη οργανωση και ενα υποτυπωδη αυτοματισμο το κερδος ειναι αρκετο, με καλη οργανωση και σοβαρο αυτοματισμο η διαφορα στον λογαριασμο ειναι πολυ μεγαλη. Οσο για το καλωδιο του ουδετερου για το λαμπακι στον πινακα αν βρεις "καλο" ηλεκτρολόγο να σου υπογραψει την μελετη θα σου εξηγησει πως, η λυση ειναι απλη και ευκολη.

bbchris
24-11-10, 12:38
Chris, δέν σε πολυκαταλαβαίνω. Να υποθέσω πως μιλάς για απώλειες / διαρροές ρεύματος λόγω παλιάς εγκατάστασης ;

Πάντως μιας και είμαι με ενοίκιο αυτό που αναφέρεις είναι ανέφικτο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, με απώλειες και νυκτερινό ρεύμα θα πληρώνω πολύ λιγότερα απ' ότι με απώλειες και κανονικό ρεύμα. Δέν καταλαβαίνω γιατι εσύ δέν έχεις δεί μείωση. Μήπως δέν χρησιμοποιείς συσκευές στις ώρες του νυκτερινού τιμολογίου ;

Σ' αυτό το διαμέρισμα δεν μπορώ να δω τη μείωση, γιατί είχε από πάντα νυχτερινό ρεύμα.
Το συγκρίνω με άλλο σπίτι πολύ μεγαλύτερο [μονοκατοικία] που ξέρω πόσα πληρώνει σε ρεύμα.

Αριθμητικά πάντως που είναι και το ζητούμενο, πληρώνω 170 ευρώ κατά μέσο όρο, το δίμηνο.
Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται είναι οι κλασσικές [πλυντήριο - κουζίνα - ψυγείο - θερμοσίφωνας], PC και αντί τηλεόρασης [δεν έχω], βάλε ραδιόφωνο + ενισχυτής + κονσόλα.
Έχω αντικαταστήσει όλες τις λάμπες με χαμηλής κατανάλωσης, δεν αφήνω ποτέ "αναμονές" [φορτιστής κινητού στην μπρίζα όταν δεν φορτίζει το κινητό, οθόνη PC αναμένη όταν το PC είναι κλειστό κλπ.]

psampa
24-11-10, 12:54
Η πολυκατοικία είναι του 1976.

Ο πίνακας είναι σύγχρονος (με νέου τύπου ασφάλειες, ρελέ κλπ). Υπάρχει και χώρος για να μπεί έχτρα φωτάκι ή/και ασφάλεια επιπλέον.

Απο το ρολόι μου της ΔΕΗ φεύγουν δύο καλώδια, άρα δέν υπάρχει γείωση

πρόσεξα πως απο τα δύο υπάρχοντα ρολόγια νυχτερινού ρεύματος άλλων ενοίκων, πέρα απο τα δύο χοντρά καλώδια (λογικά φάση-ουδλετερος) απο το ένα φεύγει μόνο ενα μπλέ χύμα λεπτό καλώδιο, ενώ απο το 2ο ρολόι φεύγει και ένα μπλε λεπτό καλώδιο και ένα πιο χοντρό κίτρινο (γείωση? φαίνεται να προστέθηκε εκ των υστέρων)

Τώρα μπερδεύτηκα πιο πολύ. Χρειάζεται και γείωση για να σου βάλει η ΔΕΗ νυχτερινό; Και αν ναι, τότε γιατί μόνο στο 1 απο τα δύο ρολογια έχει μπει γείωση ??

Μόνο το μπλέ καλώδιο διαμέτρου 1.5mm2 χρειάζεται η ΔΕΗ. Ο άλλος μπορεί να έφερε και γείωση για άλλους λόγους. Μπορείς να δεις πληροφορίες εδώ (http://www.dei.gr/Default.aspx?id=1710&nt=18&lang=1).

rama
24-11-10, 12:54
Στο διαμέρισμα 10ετίας που είμαι ο πίνακας δεν έχει λαμπάκι για το μειωμένο τιμολόγιο (που σίγουρα έχω).
Ούτως ή άλλως, η εναλλαγή στα ρολόγια καταγραφής από κανονικό σε μειωμένο και αντίστροφα στις προκαθορισμένες ώρες γίνεται με την αποστολή ενός κεντρικού παλμού μέσα από το δίκτυο της ΔΕΗ.
Ανάλογα με το "είδος" του νοικοκυριού που έχει ο καθένας, μπορεί να έχει ή να μην έχει νόημα να εφαρμόζει κάποιος το μειωμένο, σύμφωνα και με το ωράριο που παρέθεσε ο spastalakias.
Στο καλοκαιρινό μειωμένο που ξεκινά στις 23:00 μπορείς εύκολα πχ να βάλεις πλυντήριο ρούχων / πιάτων και να προκύψει κάποια οικονομία. Στο χειμερινό ωράριο του μειωμένου, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη μεσημεριανή ζώνη μόνο αν είναι κάποιος στο σπίτι και κάνει μαγείρεμα / πλύσιμο εκείνη την ώρα. Τη νύχτα το χειμώνα είναι πολύ δύσκολο να το εκμεταλλευτείς.
Αν τώρα βάλουμε στην εξίσωση το πάγιο κόστος για το μειωμένο, μπορεί και να μην συμφέρει αν κάποιος έχει ούτως ή άλλως χαμηλούς λογαρισμούς και δεν εκμεταλλεύεται και τις χρονικές ζώνες με τη μειωμένη τιμή.
Προσωπικά το καλοκαίρι βάζω μετά τις 23:00 πλυντήριο, και το χειμώνα ανάβω νωρίς το θερμοσίφωνα όχι μόνο για να κάνω ο ίδιος μπάνιο αλλά και για να υπάρχει ζεστό νερό τη μέρα στο σπίτι.
Αγγελος

Eaglos
24-11-10, 13:54
@spastalakis
Απλά βάλε ένα καλώδιο για τα μάτια του κόσμου. Έτσι κάναμε εμείς και μας ενεργοποίησαν το νυχτερινό.

psampa
24-11-10, 14:34
Για την ιστορία το μπλέ καλώδιο έχει ξεμείνει (αν δεν κάνω λάθος) από παλαιότερα που υπήρχαν θερμοσυσσωρευτές και έδινε εντολή στο αντίστοιχο ρελέ να οπλίσει για να δουλεύουν τις ώρες του νυχτερινού. Τώρα παίζει ρόλο μόνο να σου δείχνει πότε έχεις νυχτερινό τιμολόγιο και φυσικά αν κάποια στιγμή έχεις βλάβη (π.χ. να χαλάσει/κολήσει ο δέκτης τηλεχειρισμού στον μετρητή και να μην γυρίσει στο νυχτερινο) να το καταλάβεις και να μην καις αβέρτα ρεύμα νομίζοντας ότι είσαι σε φτηνό τιμολόγιο.
Για λόγους δεοντολογίας δεν θα πρότεινα τυφλά καλώδια (και συνεπώς ψευδή δήλωση ηλεκτρολόγου)

spastalakis
24-11-10, 22:00
@spastalakis
Απλά βάλε ένα καλώδιο για τα μάτια του κόσμου. Έτσι κάναμε εμείς και μας ενεργοποίησαν το νυχτερινό.

Μάλλον αυτό θα κάνω αν βρώ ηλεκτρολόγο να μου υπογράψει πιστοποιητικό. Δέν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να ανεβάζεις καλώδια απο το υπόγειο στον 4ο σε μια παλιά πολυκατοικία...

Για την ιστορία το μπλέ καλώδιο έχει ξεμείνει (αν δεν κάνω λάθος) από παλαιότερα που υπήρχαν θερμοσυσσωρευτές και έδινε εντολή στο αντίστοιχο ρελέ να οπλίσει για να δουλεύουν τις ώρες του νυχτερινού. Τώρα παίζει ρόλο μόνο να σου δείχνει πότε έχεις νυχτερινό τιμολόγιο και φυσικά αν κάποια στιγμή έχεις βλάβη (π.χ. να χαλάσει/κολήσει ο δέκτης τηλεχειρισμού στον μετρητή και να μην γυρίσει στο νυχτερινο) να το καταλάβεις και να μην καις αβέρτα ρεύμα νομίζοντας ότι είσαι σε φτηνό τιμολόγιο.
Για λόγους δεοντολογίας δεν θα πρότεινα τυφλά καλώδια (και συνεπώς ψευδή δήλωση ηλεκτρολόγου)

Απίστευτο αν είναι πράγματι έτσι...

Αν ήταν να υπέγραφα εγώ την δήλωση θα το έκανα με κλειστά μάτια μιας και αυτό που ζητάει η ΔΕΗ είναι πλέον ανούσιο και άτοπο.

Αλλα έχεις δίκιο στο οτι μιας και εμπλέκεται τρίτο άτομο που υπογράφει την δήλωση θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Εκτός και εάν ο υπογράφων συμφωνεί για την ανουσιότητα του πράγματος και συναινέσει σε μια μικρή διαφοροποίηση (πειράζει αν τη λυχνία την βλέπει ο σκύλος στον ακάλυπτο; :icelol: )