Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλώς ήρθατε στο Cyclist Friends
Εγγραφείτε τώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του Cyclist-Friends . Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα είστε σε θέση να δείτε όλα τα θέματα, να δημιουργήσετε δικά σας και να απαντήσετε στα υπάρχοντα. Θα μπορείτε να στέλνετε προσωπικά μηνύματα, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά περισσότερα! Αν έχετε ήδη ένα λογαριασμό, συνδεθείτε εδώ - αλλιώς δημιουργήσετε ένα λογαριασμό σήμερα!
Φωτογραφία

ΕRGON… όπως ERGONOMICS στο Cyclist.gr

- - - - -

 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
14 απαντήσεις στο θέμα

#1
Ariel

Ariel

  ...στις 2 ρόδες βρίσκω την ισορροπία μου

 • Cyclist Friends
 • 3.633 Δημοσιεύσεις
 • Τοποθεσίαmighty Europe
Ή ακόμα καλύτερα Βike Ergonomics.

Αρχές Σεπτέμβρη και ο Τάκης επιστρέφει από τη Eurobike αναφωνόντας «Σου έχω νέα, έχουμε καινούρια αντιπροσωπεία, την Ergon, και θα έρθουν τα πρώτα προϊόντα για την έκθεση». Η πρώτη σκέψη μου ήταν «ωραία, έχουμε καινούρια εταιρία και υλικό για την έκθεση». Μόλις όμως είδα τις κούτες με τα άπειρα διαφορετικά grips να καταφτάνουν παραμονές της έκθεσης ζαλίστηκα «21 διαφορετικά χερούλια, πού θα μπουν;;;», «μα καλά, όλα αυτά χρειάζονται;» και η γκρίνια ήταν σχεδόν στην άκρη της γλώσσας μου έτοιμη να ξεπηδήσει με τη μορφή καταιγιστικών ερωτήσεων στον Takxu.

Σε μια πιο ψύχραιμη θεώρηση θυμήθηκα ότι ένας αριστερόχειρας (ναι εγώ :)) έχει ταλαιπωρηθεί στη ζωή του από την εργονομία (όλα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες) και ξέρει καλά ότι οι άνθρωποι διαφέρουν και άρα έχουν και άλλες ανάγκες: δεν έχουμε όλοι το ίδιο μέγεθος παλάμης ή πατούσας, την ίδια ευαισθησία στα νεύρα της παλάμης , το ίδιο μέγεθος πλάτης. Δεν έχουμε λοιπόν και τις ίδιες ανάγκες. Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η εργονομία και η εργονομική σχεδίαση: είναι μια ολόκληρη επιστήμη που προσπαθεί να κατανοήσει πώς ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με κάποια συστήματα στο περιβάλλον του και σχεδιάζει με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν εξοπλισμό που ταιριάζει στο ανθρώπινο σώμα και τις κινήσεις του.

Σίγουρα το ποδήλατο έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με καινούρια υλικά και τα βάρη να πέφτουν κατακόρυφα, ηλεκτρονικές μεταδόσεις, αναρτήσεις με διπλούς θαλάμους και πάει λέγοντας. Οι κατασκευαστές εστιάζουν στην τεχνολογία. Όμως πολλοί καθημερινοί αναβάτες συνεχίζουν να πονάνε στους καρπούς ή ενοχλούνται στις παλάμες, ψάχνουν γάντια με τζελ, κοιτούν ξανά και ξανά μεγέθη ποδηλάτων, γεωμετρίες, αλλάζουν ρυθμίσεις και δε μπορούν να ευχαριστηθούν τη βόλτα τους. Άλλοι πάλι στο MTB ταλαιπωρούνται τόσο που επανεμφανίζουν τενοντίτιδες θεραπευμένες. Στους δε αθλητές κακή εργονομιακή σχεδίαση μπορεί να στοιχίσει και θέσεις σε βάθρα.
Η Ergon έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτά τα κενά σχεδιάζοντας για όλους κατάλληλα προϊόντα, από τον καθημερινό ποδηλάτη πόλης που πάει στη δουλειά του μέχρι τον αθλούμενο σε Marathon διαδρομές ή τους αναβάτες downhill με αυξημένες απαιτήσεις και πολλές καταπονήσεις. Ειδικά μελετημένα grips και αντίστοιχα γάντια, από υλικά φιλικά στο περιβάλλον, αγωνιστικά υπερελαφριά grips με ακρόμπαρα ή χωρίς, σακίδια όπου αυξομειώνονται οι ιμάντες στην πλάτη, πετάλια και σύστηματα υπολογισμού και τοποθέτησης για σχαράκια. Πάμε να τα δούμε όμως αναλυτικά, ξεκινώντας από τα grips:
 • Σειρά Performance Comfort: συνδυάζει την απόδοση με την άνεση και απευθύνεται σε κάθε ποδηλάτη. Από τον χομπίστα που δεν τον βολεύουν τα χερούλια του city bike του μέχρι τους βουνίσιους Xlapache που περνάνε αρκετές ώρες στο βουνό και συχνά συμμετέχουν και σε αγώνες. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κατανέμεται η πίεση στην παλάμη, ενώ τοποθετούνται και ρυθμίζονται πολύ εύκολα στρίβοντας μια βιδούλα. Έχουν ήδη μπει στις προθήκες και ήταν στην έκθεση τα GP1 (τα πρώτα που έθεσαν τα εργονομικά standards στην ποδηλατική αγορά) σε 2 μεγέθη για μικρές και μεγάλες παλάμες αντίστοιχα GP1-S και GP1-L. Ενώ υπάρχουν και 2 αντίστοιχες εκδόσεις για χειριστήρια περιστροφικού τύπου, S και L.
 • Σειρά Pro Racing: η σειρά αυτή χαρακτηρίζεται από ειδικά ελαφριά υλικά και χερούλια που απευθύνονται σε αναβάτες με αγωνιστικό προσανατολισμό, όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το βάρος του ποδηλάτου τους και εκείνους που δε συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από το πολύ καλό. Στην κατασκευή τους χρησιμοποιείται πατενταρισμένο καουτσούκ Leichtbau DirectControl που είναι μεν ελαφρύ αλλά επιπλέον μεταφέρει την πληροφορία από το τεραίν. Κι εδώ έχουμε S και L για μικρές και μεγάλες παλάμες. Όμως έχουμε εξειδίκευση πλέον: τα GS1 για Μarathon, τα GX1 πιο μικροκαμωμένα που διευκολύνουν τις γρήγορες αλλαγές στα χέρια, τα GS2 με ακροτίμονα 3 δακτύλων που ενδείκνυνται για τους βουνίσιους χιλιομετροφάγους και με carbon ακροτίμονα για αγωνιστικά προσανατολιζόμενους. Τα GX2 με ακροτίμονα 3 δακτύλων με αντιολισθητική επιφάνεια ιδανικά σε βροχερό καιρό.
 • H τεχνική σειρά που απευθύνεται σε αναβάτες all mountain με ιδιαίτερη αγάπη στα μονοπάτια, downhill και freeride. Τα GE-1 για endurο και downhill φροντίζουν να μειώσουν το σφυροκόπημα που φτάνει στα χέρια μας και τον πόνο στις παλάμες μας. Τα GA-1 για freeride και all-mountain που μας δίνουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Και οι 2 τύποι έρχονται σε 2 εκδόσεις, μία έκδοση για μεγάλες παλάμες και μία για μικρές.
 • Χερούλια Biokork: τόσο η σειρά performance όσο και η σειρά Pro Racing έχουν οικολογικές ανησυχίες. Κυκλοφορούν λοιπόν εκδόσεις από χερούλια κατασκευασμένα από φελλό, ο οποίος προέρχεται από Πορτογαλλικά βιώσιμα δάση και είναι πιστοποιημένος για τη φιλικότητα στο περιβάλλον. Επιπλέον η πλατφόρμα πάνω στην οποία ακουμπά η παλάμη βασίζεται σε τζελ από φυτικό λάδι αντί για ορυκτό λάδι, ενώ ο σφιγκτήρας είναι 100% ανακυκλώσιμος. Σε αυτό το σημείο αξίζει μια παρένθεση για τις συσκευασίες, οι οποίες σε όλα τα προϊόντα είναι από ανακυκλώσιμο ή και ανακυκλωμένο υλικό και σου δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα χερούλια να τα πιάσεις για να καταλάβεις ποιο σε βολεύει καλύτερα! Έχουν φροντίσει να είναι εργονομικοί ακόμα και εκεί και δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια. Τα Biokork που εξαιτίας του φελλού είναι και ιδιαίτερα ελαφριά και αντιβακτηριδιακά έρχονται σε GP1, GR2 με ακροτίμονο τριών δακτύλων που προσαρμόζεται στην επιθυμητή γωνία, και GC3 το οποίο έχει ακροτίμονο 5 δακτύλων όπου πια ο αναβάτης έχει πολλές επιλογές για τα χέρια του. Όλα αυτά έρχονται σε δύο μεγέθη ανάλογα με τις παλάμες μας.
http://vimeo.com/15049944

Νομίζω ότι πλέον με τις επιλογές από Bontrager, Lizard Skins και Εrgon έχουμε μια πλήρη γκάμα και επιλογές για όλα τα γούστα, σε πολλά χρώματα και πολλούς τύπους που θα καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναβάτη.


Πάμε να δούμε τα γάντια: άλλο μεγάλο πονεμένο κεφάλαιο για όσους έχουν θέματα στα χέρια με ενοχλήσεις, πόνους και τενοντίτιδες. Η Ergon φροντίζει να δημιουργήσει ανατομικά κατάλληλα γάντια σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργούνται σε κάθε είδος ποδηλασίας, τα οποία έρχονται να δέσουν με τα grips της (και όχι μόνο) για να σας εγγυηθούν απροβλημάτιστες βόλτες. 6 ζευγάρια γάντια ιδιαίτερα προσεγμένα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Τα HC1 και ΗC2 μακριά και κοντά αντίστοιχα «ταιριάζουν γάντι» με τη σειρά grips Performance Comfort με ειδική επίστρωση στην παλάμη για περισσότερη άνεση. Στα μακριά η ραφή στα δάκτυλα δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα μέσα για να διευκολύνει τα δάκτυλα που αγκαλιάζουν τα grips.
H σειρά HX είναι σχεδιασμένη για αγωνιστική και XC χρήση, ελαφριά σε στενή γραμμή που πάει πακέτο με τα grips GX και GS. Το λογότυπο από σιλικόνη είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει την αναδίπλωση των γαντιών κατά τη χρήση. Για endurο και downhill χρήση έχουμε τα ΗΕ2 που συνδυάζονται άριστα με τα grips GE1, ενώ τα HΑ2 είναι σχεδιασμένα για all mountain χρήση και συνδυάζονται πολύ καλά με τα αντίστοιχα grips της σειράς GA. Έχουν προσεκτικά τοποθετημένες ενισχύσεις και τα 2 ζεύγη ώστε να υποστηρίζουν τα χέρια και τους καρπούς αλλά και να τα προστατεύουν σε τυχόν πτώσεις.

Πετάλια και Σχαράκια: η ERGON πρωτοτυπεί και εκεί. Δύο ζεύγη flat πετάλια τα PC2 Contour εργονομικά σχεδιασμένα έχοντας ως γνώμονα τη σωστή θέση των ποδιών. Κατάλληλα για καθημερινή χρήση προσφέρουν καλύτερη μεταφορά της δύναμης, περισσότερο έλεγχο και λιγότερους τραυματισμούς. Το πόδι πραγματικά αγκιστρώνει πάνω στην επιφάνεια επαφής και πεταλάρει πιο αποτελεσματικά αφού καταφέρνει να τραβά κιόλας. Όσοι ανεβήκατε στο Fortius στην έκθεση θα διαπιστώσατε φαντάζομαι το κράτημά τους. Όσοι φορούν κάτω από 44 επιλέγουν το S και οι υπόλοιποι το L. Για όσους προτιμούν τα κουμπωτά έχει φροντίσει και γι’ αυτούς η Ergon, βοηθώντας στη σωστή τοποθέτηση για ότι τύπο πεταλιών έχετε, SPD, SPD-SL, Look, Crank. Με τα αντίστοιχα συστήματα και τα αντίστοιχα βιβλιαράκια οδηγιών μπορείτε να βάλετε τα σχαράκια σας στη σωστή θέση και να επανατοποθετήσετε τα καινούρια σας σχαράκια στη θέση των παλιών.

http://vimeo.com/15049014

Για το τέλος μας έμειναν 4 σακίδια διαφορετικών χωρητικοτήτων, 3 για την πόλη και 1 για βουνό. Με ειδικό σύνδεσμο στην πλάτη για την προσαρμογή μεγέθους των ιμάντων, πλαίσιο Profax- PP που μεταφέρει το 80% του βάρους στους γοφούς, αδιάβροχο κάλυμα και φερμουάρ καθώς και πολλές θήκες, τα BC1, BC2 και ΒC3 είναι ο αχώριστος σύντροφος για κάθε commuter αλλά και γιατί όχι για τους MTBers μας. Το BX2 έρχεται να συμπληρώσει τη συλλογή και προορίζεται για χρήση στο βουνό. Διαθέτει ένα καινοτόμο σύστημα 4 θέσεων που με μία κίνηση μπορείς να φέρεις όλους τους ιμάντες στα μέτρα σου.

http://vimeo.com/15048567


Πάμπολες επιλογές από μια εταιρία που δίνει σημασία ακόμα και στη μικρότερη λεπτομέρεια. Αξίζει να τα δείτε και να τα δοκιμάσετε από κοντά γιατί πράγματι η λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά!
 • Janimmipse του αρέσει

#2
Takxu

Takxu

  Administrator

 • Administrators
 • 26.449 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαAthens
Αυτό με τα σχαράκια το δοκίμασα και δουλεύει πολύ καλά. Σύντομα λέω να κάνω και μια δοκιμή στα γάντια με το καινούργιο..............

#3
Takxu

Takxu

  Administrator

 • Administrators
 • 26.449 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαAthens

Αυτό με τα σχαράκια το δοκίμασα και δουλεύει πολύ καλά.
Σύντομα λέω να κάνω και μια δοκιμή στα γάντια με το καινούργιο..............


Έκανα τη δοκιμή χτες....Αμάν! Ρε σεις αυτά κάνουν και για κούρσα! Τρομερή εφαρμογή και grip. Τα αγάπησα....άσε που που είναι και όμορφα.

Η περιγραφή λέει για dowhhill-enduro...Aυτά κάνουν για κούρσα-downhill!!!

http://www.cyclist.g...63_ergonHE2.jpg

#4
banik

banik

  BMC Team

 • Cyclist Friends
 • 6.638 Δημοσιεύσεις
 • Τοποθεσία3goods
Πολυ καλο αυτο με τα σχαρακια, μαλλον θα το δοκιμασω...

#5
Takxu

Takxu

  Administrator

 • Administrators
 • 26.449 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαAthens

Πολυ καλο αυτο με τα σχαρακια, μαλλον θα το δοκιμασω...


Ναι. Αξίζει τον κόπο. Εύκολη και ακριβής λύση.

#6
Tzeve

Tzeve

  Let's Go Yankees

 • Cyclist Friends
 • 5.385 Δημοσιεύσεις
BC2 ή ΒC3 ? οεο?

φέτος το χειμώνα έχω πει όλες τις ημέρες στη δουλειά με ποδήλατο...(εκτός από τις ημέρες που θα χιονίζει // αν θα χιονίσει).
Να θεωρησω πώς η διαφορά τους είναι μόνο το μέγεθος?

#7
Toolman

Toolman

  Senior Cyclist

 • Cyclist Friends
 • 4.575 Δημοσιεύσεις

Έκανα τη δοκιμή χτες....Αμάν! Ρε σεις αυτά κάνουν και για κούρσα! Τρομερή εφαρμογή και grip. Τα αγάπησα....άσε που που είναι και όμορφα.

Η περιγραφή λέει για dowhhill-enduro...Aυτά κάνουν για κούρσα-downhill!!!

http://www.cyclist.g...63_ergonHE2.jpg
Εγώ πάντως τα έβγαλα με το Τρεκ. Ταιριάζει και χρωματικά! χαχαχαχαχ.

Πολύ καλή εφαρμογή και αίσθηση... Πολύ ικανοποιημένος.

Για να μην λες όμως, τα δοκίμασα και με την κούρσα! χαχαχαχαχαχαχα

#8
Ariel

Ariel

  ...στις 2 ρόδες βρίσκω την ισορροπία μου

 • Cyclist Friends
 • 3.633 Δημοσιεύσεις
 • Τοποθεσίαmighty Europe
Και στο ύφασμα Tzeve. To BC3 είναι από αδιάβροχο ύφασμα "heavy duty" κατάλληλο δλδ για τρελό φόρτωμα και τρελή ταλαιπώρια!;)

#9
Takxu

Takxu

  Administrator

 • Administrators
 • 26.449 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαAthens

Εγώ πάντως τα έβγαλα με το Τρεκ. Ταιριάζει και χρωματικά! χαχαχαχαχ.

Πολύ καλή εφαρμογή και αίσθηση... Πολύ ικανοποιημένος.

Για να μην λες όμως, τα δοκίμασα και με την κούρσα! χαχαχαχαχαχαχα


Τα φοράω δύο μέρες τώρα με την κούρσα και τα γουστάρω πολύ. Τι downhill και σαχλαμάρες. Άσε που πάνε "γάντι" με τη λευκή logo της Fizik.
http://www.cyclist.g...4463_A20010.jpg

#10
banik

banik

  BMC Team

 • Cyclist Friends
 • 6.638 Δημοσιεύσεις
 • Τοποθεσία3goods

Ναι. Αξίζει τον κόπο. Εύκολη και ακριβής λύση.

Λεπον το παρελαβα σμερα το 'εργαλειο' κ τα εχω ρυθμισει ακριβως οπως πρεπει να ειναι ευθυγραμισμενα, πριν τα ειχα με το ματι κ οτι επιανα στον δρομο, τωρα δεν εχουν καμια σχεση βεβαια μενει μονο να τα δοκιμασω αυριο για να δω τις αλλαγες....

Αυτο που μοιυ εκαν εντυπωση ειναι οτι απεχει λιγο εως αρκετα απο την ευθυγραμιση που εχει το παπουτσι για τα σχαρακια απο κατω, βεβαια εγω τα ευθυγραμισα σε σχεση με το γραφημα κ ολο το παπουτσι συνολικα.

#11
thanos_ktm

thanos_ktm

  ΕnduroΠοδηλατοδ ρομέας

 • Cyclist Friends
 • 3.893 Δημοσιεύσεις

Πολυ καλο αυτο με τα σχαρακια, μαλλον θα το δοκιμασω...


Ναι. Αξίζει τον κόπο. Εύκολη και ακριβής λύση.


Επειδή είμαι για αλλαγή σχαρακίων,αν φέρω τα πατούμενα,θα μου κάνετε μια ευθυγράμιση-ζυγοστάθμιση?:)

#12
Ariel

Ariel

  ...στις 2 ρόδες βρίσκω την ισορροπία μου

 • Cyclist Friends
 • 3.633 Δημοσιεύσεις
 • Τοποθεσίαmighty Europe
Aμέεε αρκεί να πετύχεις ώρες που θα ναι ο Γιώργος Πορτελάνος, για να γίνει σωστά η δουλειά ;). Πάρε μας ένα τηλέφωνο για να μην σε φέρουμε άδικα.

#13
nilaz

nilaz

  Senior Cyclist

 • Cyclist Friends
 • 3.464 Δημοσιεύσεις
Απάντηση: ΕRGON… όπως ERGONOMICS στο Cyclist.gr

Έκανα τη δοκιμή χτες....Αμάν! Ρε σεις αυτά κάνουν και για κούρσα! Τρομερή εφαρμογή και grip. Τα αγάπησα....άσε που που είναι και όμορφα.

Η περιγραφή λέει για dowhhill-enduro...Aυτά κάνουν για κούρσα-downhill!!!

http://www.cyclist.g...63_ergonHE2.jpg


Τάκη τα έχεις ακόμα? Εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένος και τόσο. Θα τα περίμενα ποιο ανθεκτικά.

#14
nilaz

nilaz

  Senior Cyclist

 • Cyclist Friends
 • 3.464 Δημοσιεύσεις
Απάντηση: ΕRGON… όπως ERGONOMICS στο Cyclist.gr

Οπως εγραψα στο παραπανω ποστ αγορασα τα συσκεκριμενα γαντια αλλα με ελαχιστη χρηση ανοιξαν οι ραφες. Μετα απο επικοινωνια με τα παιδια του cyclist αντικατασταθηκαν διοτι θεωρηθηκε οτι η φθορα τους για τοσο μικρη χρηση δεν ηταν φυσιολογικη.
Με εντυπωσιασε η απλοτητα των ανθρωπων του cyclist. Ολα μας τα προιοντα εχουν εγγυηση. Οποτε δεν παιζει αγχος. Αν χαλασει και δεν τηρει τις προδιαγραφες παιρνεις αλλο.
Απλα Respect. Δεν αλλαζω το αφτερ σαλες του cyclist με τιποτα.
Αντε να τα ειχα αγορασει απο ιντερνετ... Στειλε τα πισω και βλεπουμε.

#15
hellequine

hellequine

  War Pig

 • Validating
 • 5.564 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαSmolikas

Απ' όσο γνωρίζω το Cyclist δεν φέρνει πλέον προϊόντα της Ergon.

 

Ξέρει κανείς από πού αλλού μπορώ να τα προμηθευτώ; Εντός Ελλάδος παίζει τίποτα;


Molista Enduro Project...............loading